Bellman 31-35


31. En gång var Bellman på en toalett. När han var klar upptäckte han att det fattades papper. Men på väggen hängde en skylt, där stod det: "Torka med handen och stoppa sedan in den i hålet." Bellman torkade sej med handen och stoppade sedan in den i hålet. På baksidan av dasset satt toalettägaren och slog till honom över handen med en käpp. Det gjorde så ont att Bellman stoppade handen i munnen.

32. En gång när Bellman sov på ett nytt ställe kunde han inte sova, för det var någon som sjöng hela tiden. När han hörde efter ordentligt hörde han att rösten sjöng: - Jag seglar på Gula Ha-a-avet. Bellman började leta och efter en stund upptäckte han att sången kom från under sängen. Han tog en ficklampa och lyste in under sängen. Där fick han se en myra som satt på ett blad i pottan och sjöng: - Jag seglar på Gula Ha-a-avet.

33. Det var en boxare och en brottare och Bellman som skulle bo på hotell. Boxaren bad att få rum nummer tjugofyra. - Nej, det hyr vi inte ut. Där spökar det, sa mannen i hotellet. Men boxaren sa att han inte var rädd för spöken och ville sova i nummer tjugofyra. På kvällen när han låg och läste hörde han en röst som sa: - Jag är spöket med det blåa ögat! Då blev boxaren så rädd att han hoppade ut genom fönstret. Sen kom brottaren och ville hyra samma rum. Först sa mannen i hotellet att det spökade där, men brottaren påstod att han inte var rädd för spöken utan ville sova i nummer tjugofyra. På kvällen när han krypit ner i sängen hörde han en röst som sa: - Jag är spöket med det blåa ögat! Då bleb brottaren så rädd att han kröp ner för trappan. Sen hamnade Bellman i samma rum. Också han fick höra rösten som sa: - Jag är spöket med det blåa ögat! Då sa Bellman: - Kom hit ska du få ett blått öga till!

34. En dansk, en norrman och Bellman skulle bo på hotell. Det fanns inga vanliga rum lediga, bara en liten skrubb på vinden. Hotellägaren sa att man inte fick vara rädd om man skulle bo där, för det spökade förskräckligt på vinden. Dansken sa att han inte var rädd utan ville försöka. Men när han kom upp på vinden fick han höra en hemsk röst som sa: - Nu tar jag dej, nu rullar jag dej, nu äter jag upp dej! Han blev så rädd att han hoppade ut genom fönstret. Nu ville norrmannen prova att sova på spökvinden. Men när han kom upp på vinden fick han höra samma röst som sa: - Nu tar jag dej, nu rullar jag dej, nu äter jag upp dej! Han blev så rädd att han rullade nerför trappan. Då tog Bellman rösten upp till vinden. Han hörde också rösten som sa: - Nu tar jag dej, nu rullar jag dej, nu äter jag upp dej! Bellman hörde att rösten kom inifrån ett vindskontor. Han öppnade dörren dit och fick se en pojke som satt och åt snorkråkor.

35. I ett gammalt slott fanns ett spökrum. Slottsherren hade lovat en stor belöning åt den som vågade sova en hel natt i spökrummet. Den ena efter den andra kom dit för att försöka. Men precis klockan tolv visade sig spöket och sa med ihålig röst: - Kom och titta på mitt blåa öga! Då blev alla som låg i spökrummet så rädda att de rusade därifrån. Men en natt kom Bellman till slottet och ville sova i spökrummet. Han klädde av sej kröp ner i sängen och somnade. Men precis klockan tolv på natten kom spöket fram ur väggen och väste med ihålig röst: - Kom och titta på mitt blåa öga! Då sa Bellman: - Var tyst och låt mej sova, annars ska jag ge dej två blåa ögon.

Bellman 36-38  >>

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)